
2022 Concentrated Inspection Campaign 
on STCW questions 1- 5
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CODE OF GOOD PRACTICE FOR PORT STATE 
CONTROL OFFICERS

Apply the procedures of PSC and the convention requirements in a consistent and
professional way and interpret them pragmatically when necessary

2



Questions 1 – 5 
Guidelines for STCW Convention: PSCC54-2021-04
Guidelines for CIC 
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The PSCO should verify:
1. If the original Minimum Safe Manning Document (MSMD) or an equivalent is present on board and 

that it is valid.  An expiry date is not mandatory on the MSMD.

2. If the number of seafarers serving on board and their certificates are in conformity with the MSMD or 
equivalent document.

3. If the flag State has not issued a safe manning document or equivalent due to the ship's size, the 
PSCO should take into account the requirements of the flag State.  Regarding the number of 
seafarers on board, the PSCO should use his or her professional judgement, to determine if the 
intended voyage can be undertaken safely. If necessary the PSCO should consult the flag State to 
verify that the numbers on board are sufficient for the next voyage. (PSCC54-2021-04 6.2.24)

Question 1 :Do the number of the seafarers serving on board conform with 
the Minimum Safe Manning requirement specified for the vessel?
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Deficiency code: 01209 (Manning specified by the minimum safe manning doc)
Convention Reference: STCW/CI/ R4
Suggested Action: 17/30/55
* ground for detention

Refer to PORT STATE CONTROL COMMITTEE INSTRUCTION 54/2021/04 Guidelines for PSC inspections 
of Certification of Seafarers and Manning Requirements according to the STCW Convention, MLC and 
SOLAS.  Paragraph 6.2.24 and 6.2.25

Question 1 :Do the number of the seafarers serving on board conform 
with the Minimum Safe Manning requirement specified for the vessel?



Verify that  the master and officers hold valid original Certificates of Competency (CoCs) issued by a party to the 
STCW Convention. The master and officers shall hold the relevant endorsements which may be issued as a 
separate document or incorporated with the CoCs.

If the master and officers hold valid endorsements.
 If the endorsement is incorporated into the certificate, the form used should be that set forth in section A-I/2, paragraph 1 of the STCW Code.
 If the endorsement is issued as a separate document, the form used should be that set out in section A-I/2, paragraph 2 of the STCW Code. 
 However, a different format for certificates and endorsements can be applied provided that, at a minimum, the required information is provided in Roman characters 

and Arabic figures.
 If the text is in English or includes a translation into English.

Verify that the master and officers' certificates are in compliance with the capacity, functions and limitations of CoCs.

6

Question2 :Do the Master and officers hold valid certificates of 
competency as required by the minimum safe manning document?
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Example: Safe manning document table for a General cargo ship 5078GT , 
2000KW ,Unlimited Trading ,Middle trading, Unattended machinery space.

Masters Certification:

As the vessel is over 3000GT the master 
requires a II/2 unlimited 

Chief Engineer Certification:

As the vessel is under 3000KW the chief 
Engineer requires a III/3 motor ships or 
higher
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The PSCO may verify the authenticity of certificates by QR code, by e-mails which have been transferred to the IMO by
some of the certificate-issuing parties and the IMO public website, by telephone call or any other means if there is doubt
about the authenticityor validity of a certificate.
https://www.imo.org/en/OurWork/HumanElement/Pages/CertificateVerification.aspx

PSCO should be aware of the IMO STCW Circular STCW.7/Circ.24/Rev.1 concerning the provision of documentation for
verification, references to the STCW Convention, 1978, as amended, training for ECDIS and certification for ratings.

PSCO should also bear in mind the List of Circular Letters with COVID-19 related notifications received from Member
States and Associated Members.
(Source: https://www.imo.org/en/MediaCentre/HotTopics/Pages/COVID-19-Member-States-Communications.aspx)
Guidance available from IMO as per circular 97 

Question2 :Do the Master and officers hold valid certificates of 
competency as required by the minimum safe manning document?

https://www.imo.org/en/OurWork/HumanElement/Pages/CertificateVerification.aspx
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Deficiency code: 01201 (Certificates for master and officers)
01203 (Certificates for radio personnel)

Convention Reference: STCW/CI/R2
Suggested Action: 17/30
* ground for detention

Question2 :Do the Master and officers hold valid certificates of 
competency as required by the minimum safe manning document?
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Question 3:Do the master, officers and radio operators hold valid 
endorsements attesting the recognition of certificates or documentary 
proof of application?

If CoCs for masters，officers and radio operators are issued by the flag State Administration, an "N/A” should be 
answered. 

If CoCs for the master，officers and radio operators are issued by or under the authority of another Party，the 
PSCO should verify : 

1. If there are valid original endorsements issued by the flag State attesting the recognition of a certificate and 
that these correspond with the original CoC.

2. If an endorsement attesting recognition  is issued by an Administration which is not a party included in the IMO 
MSC.1/circular 1163, a more detailed inspection should be conducted as the ship may be considered as a ship 
from a country not having ratified the convention (no more favourable treatment)
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1. That the validity of endorsements issued is not more than 5 years. An endorsement should expire as 
soon as the certificate endorsed has expired or has been suspended, cancelled or withdrawn. 

2. On conditions that the master, officers or radio operators are permitted by a flag State Administration 
to serve on board for a period without an endorsement of recognition，the period should not exceed 3 
months. The PSCO should verify if there is a valid CoC and the documentary proof of application for 
an endorsement attesting the recognition of a certificate.

3. If a seafarer holds a dispensation, the period of validity of such dispensation should not exceed 6 
months and the conditions of the dispensation should be in accordance with Article VIII of the 
Convention. 

Question 3:Do the master, officers and radio operators hold valid 
endorsements attesting the recognition of certificates or documentary 
proof of application?



12

Deficiency code: 01214(Endorsement by flag State)
01215 (Application for Endorsement by flag State)

Convention Reference: STCW/CI/R2.7
Suggested Action: 17/30
* ground for detention

Question 3:Do the master, officers and radio operators hold valid 
endorsements attesting the recognition of certificates or documentary 
proof of application?
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Question 4:Do Seafarers hold relevant certificates of 
Proficiency  (COP) or documentary evidence?

Seafarers should hold valid COPs and documentary evidence in its original form on board in accordance with
their ranking and the type of ship on which they serve.

The PSCO may verify COPs and documentary evidence in accordance with the tables in STCW Code Part B-I/2
Table B-I/2 .

PSCO should use their professional judgement to determine the number and extent of seafarers certificates to
check, taking into account the number of seafarers on board and the ship type
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1. Training requirements for personnel on board (all vessels)
Seafarers serving on board shall hold the corresponding training certificates or documentary evidence listed in STCW
Code Part B-I/2 Table B-I/2.

2. Special training requirements for personnel on board (Tankers)
Seafarersservingon tankers shallhold thecorrespondingtrainingcertificateslisted in STCWCodePart B-I/2TableB-I/2.

3. Special training requirements for personnel on board (Passenger ships)
Seafarers serving on passenger ships shall hold the corresponding training documentary evidence listed in STCW Code Part B-
I/2 TableB-I/2.

4. Specialtrainingrequirements for personnelon board (ships subjectto the IGF Code)
Seafarers serving on ships subject to IGF code shall hold the corresponding training certificates listed in STCW Code Part B-I/2
TableB-I/2.

5.Specialtrainingrequirements for personnelon board (ships operatingin polar waters)
Masters, deck officers on ships operating in polar waters shall hold the corresponding training certificates listed in STCW Code
Part B-I/2TableB-I/2.

Question 4:Do Seafarers hold relevant certificates of 
Proficiency  (COP) or documentary evidence?



STCW Code Part B-I/2 Table B-I/2 
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STCW Code Part B-I/2 Table B-I/2 
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Convention Reference： Refer to STCW Code Part B Table B-1/2
Deficiency Code： Refer to THETIS deficiencymatrix base code 012
Suggested Action: 17/30
* ground for detention (in the PMoU it is a tick box)
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Question 5 :Do seafarers on board hold a valid medical certificate?

The PSCO should verify:
1. If the language used in the medical certificates is English. If not, the text shall include a translation into English.

2. If the seafarers hold medical certificates in correspondence with their duties, for example: deck officer, engineer,
lookout

a. If the medical certificates are within the validity period:
b. two-year maximum for medical certificates;
c. one-year maximum for medical certificates for seafarers under 18;
d. six-year maximum for a color vision assessment in the certificate.
e. Certificate signed by seafarer and medical practitioner

3. If the period of validity of a medical certificate is expired in the course of the voyage the certificate shall continue to
be valid until the next port of call where the seafarer can obtain a medical certificate from a medical practitioner
recognized by the Party provided that the period shall not exceed three months.
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4. In urgent cases where the competent authority approves one of the crew members to work without a certificate or
with an invalid certificate until the next port of call where the seafarer can obtain a medical certificate from a medical
practitioner recognized by the Party, the PSCO should check whether this approval is still within the validity period
(which is no longer than 3 months) and whether this seafarer holds a recently expired medical certificate.

5. If the physical constraints of individual seafarers are taken into account and that those seafarers are not assigned to
perform work that conflicts with their restrictions. This may be verified by checking the work schedule and
interviewing crew.

Note:The flag State Administration might, in some cases, not be the Party to the STCW Convention and is not permitted to recognise or approve medical
practitioners.

Deficiency Code: 01218(Medicalcertificate)
Convention Reference: STCW CI/R9
Suggested Action: 17/30
* ground for detention
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