Overholder du sikkerhedskravene til rensemaskiner?
21-03-2016 10:00

I forbindelse med syn på fiskeskibe ses flere tilfælde, hvor sikkerheden ved rensemaskiner ikke opfylder de lovpligtige krav. Læs her hvordan du overholder kravene og bliver godkendt ved fremtidige syn.

​Rensemaskiner udgør en risiko for alvorlige ulykker og personskader om bord. Derfor er det vigtigt at overholde gældende sikkerhedskrav, så denne risiko minimeres.

Sikkerhedsinformation om rensemaskiner
Ved brug af rensemaskine må man ikke må kunne komme i kontakt med farlige dele (roterende knive mv.) under drift. Der vil typisk være adgang til disse ved at tage låget af maskinen.

Sikring
Rensemaskinen kan eksempelvis sikres ved hjælp af elektrisk lågekontakt eller mekanisk afbrydelse af det hydrauliske betjeningshåndtag. Som et minimum skal maskinen sikres ved, at der skal bruges værktøj for at komme ind til farlige dele.

  • På de fleste nye maskiner er der fra leverandøren monteret lågekontakt, som vil stoppe maskinen, hvis låget aftages under drift.
  • På de fleste ældre modeller er der ingen lågekontakt, men disse leveres med en mekanisk sikring, som kræver brug af unbraku-nøgle for at kunne åbnes. Er denne bolt afmonteret skal den genmonteres.

Fremtidige syn
For at Søfartsstyrelsen kan godkende brugen af rensemaskiner, skal nedenstående være i orden:

  • Alle maskiner skal have fastmonterede sikkerhedsskiltning – kontakt eventuelt Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, der har skilte liggende.
  • Den leverandørmonterede sikkerhedsanordning skal være monteret, så det ikke er muligt at komme i kontakt med farlige dele under drift (elektrisk/mekanisk sikring).
    Som et minimum er det et krav, at der skal anvendes et værktøj for at komme ind til farlige dele (mekanisk sikring).

Mere information
Hvis du har spørgsmål eller har brug for mere information - kontakt leverandøren af din maskine.

 Kontakt

Kontakt

 
 
72 19 60 00