Sø-containere skal vejes inden afrejse
09-02-2016 10:00

Fra den 1. juli 2016 skal pakkede containere vejes før de må lastes og transporteres til søs på en international rejse. Det nye tiltag skal minimere antallet af ulykker.

​Der er de senere år sket en række ulykker, hvor store skibe har mistet containere til søs, og hvor skibsskrog har fået omfattende skader på grund af overbelastning. Hovedårsagen tilskrives forkerte vægtoplysninger om containere.

Vægtoplysningerne skal være til rådighed
På internationalt niveau er det besluttet, at alle pakkede containere fra den 1. juli 2016 skal have fastlagt deres såkaldte ’verificerede vægt’. Det er derudover et krav, at vægtoplysningerne altid følger containerne og er til rådighed for skibet og terminalen. Er de ikke det, må skibsføreren ikke laste de pakkede containere.

De nye regler gælder i alle havne, hvorfra der udskibes pakkede containere.

Hvem fastsætter vægten?
Det er den afskiber, som færdigpakker containeren, der skal fastlægge den verificerede vægt. Dette kan ske på to måder:

  • Den færdigpakkede container vejes på en egnet vægt.
  • Vægten fra containerens last- og surringsemner sammenlægges med vægten af den tomme container (certificeret metode skal benyttes).

De nye regler gælder ikke for containere, der transporteres på en chassisramme eller en trailer på ro-ro-skibe på korte internationale rejser.

Bekendtgørelsen kan læses her:

Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere.

 Kontakt

Kontakt

Maritim regulering og jura
Steen Møller Nielsen, Chefkonsulent
+45 72 19 63 76