Vejen til styrket svovlhåndhævelse begynder i Danmark
26-02-2015 15:00

For første gang nogensinde var alle 16 SECA-lande samlet til Søfartsstyrelsens workshop om håndhævelse af svovlregler. Deltagerne gik derfra med kufferten fyldt med inspiration til at styrke både de nationale indsatser og koordinering mellem landene.

​​​I alt 35 juridiske eksperter, havnestatsinspektører og skibsingeniører fra myndigheder i Canada, EU-lande, Rusland, USA og Det Europæiske Agentur for Søsikkerhed (EMSA) tjekkede ind på Konferencecentret Konventum i Helsingør den 25. februar.

Her arbejdede de koncentreret og i en meget positiv og nysgerrig ånd på at udveksle erfaringer og ideer til en bedre og mere ensartet håndhævelse af svovlreglerne. I løbet af de to dage kom deltagerne rundt om mange forskellige temaer, der berørte både juridiske og tekniske udfordringer med at håndhæve svovlreglerne – og de kom tættere på hinanden.

Vicedirektør i Søfartsstyrelsen Christian Breinholt siger om workshoppen:

”Der var lagt op til en anderledes og mere kreativ proces, end det er sædvanligt i internationalt arbejde. Og det gav bonus hele vejen rundt. Deltagerne er glade for, at det lykkedes at samle alle SECA-lande til workshoppen. Det var en fantastisk inspirerende oplevelse for alle, som hver især prøver på at løse håndhævelsesopgaven bedst muligt. Det kan de bedre gøre efter denne workshop, fordi de nu ved, hvad kollegaerne i de andre lande arbejder på. Endnu vigtigere er det, at deltagerne nu har set hinanden i øjnene og skabt et fundament for at koordinere på tværs af grænser.”

Konkrete ideer til samarbejde mellem landene
Der er ingen tvivl om, at åbenhed og en konstruktiv ånd prægede workshoppen. Der var enighed om at arbejde for en ensartet fortolkning af svovlreglerne og den måde, de håndhæves på. Masser af gode og innovative ideer blev kastet på bordet. Blandt andet blev nævnt etablering af et dedikeret SECA-netværk, hvor man kan arbejde på en fælles fortolkning af reglerne Det kan for eksempel dreje sig om usikkerhedsgrænser ved svovlmålinger og nødvendigheden af ruteafvigelser samt kompetenceudvikling for skibsinspektørerne. Et andet forslag gik på bedre deling af data mellem SECA-landene, eksempelvis ved at udbygge EU-databasen THETIS-S og give alle SECA-lande adgang til den.

Inspirerende indslag på workshoppen
På workshoppen var der desuden en række inspirerende indlæg. Trident Alliance gav således industriens perspektiv på svovlreglerne, de amerikanske miljømyndigheder orienterede om deres håndhævelsespolitik, og de nederlandske myndigheder delte erfaringerne med svovlmålere, der på stedet kan afsløre syndere.

 Kontakt

Kontakt

 
 
72 19 60 00