Køb af brugt fritidsfartøj


​Står du og skal købe et brugt fritidsfartøj? Her finder du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Husk at bede om den rigtige dokumentation

Inden du skriver under på handlen, bør du se en såkaldt overensstemmelseserklæring. Overensstemmelseserklæringen er et bevis på, at båden er CE-mærket. Derudover skal du sikre dig, at skibets stelnummer og byggeplade er de samme som dem, der optræder på overensstemmelseserklæringen. Det er dog vigtigt at huske, at en overensstemmelseserklæring kun skal forefindes, hvis båden er CE-mærkningspligtig.

Hav tjek på dine rettigheder

Køber du en brugt båd, køber du den almindeligvis som beset. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at alt er i orden, og at alt udstyr er opført på slutsedlen, før du skriver under. Ved køb af en ny båd gælder købeloven. Det betyder, at du har to års reklamationsret på såvel båden som det medfølgende udstyr.

Slutseddel og købekontrakt

Inden du skriver under på en slutseddel, bør du undersøge, om der er registreret pant i fritidsbåden. Hvis båden har en bruttotonnage på mindre end 5, skal du henvende dig til personbogen. Har fartøjet en bruttotonnage på mere end 5, skal du henvende dig til Skibsregistret på srg@dma.dk eller telefon 72 19 60 00.

Når du køber en ny båd, skriver I en slutseddel, som forpligter værft eller forhandler til at levere den aftalte båd med det aftalte udstyr til den aftalte pris og på den aftalte dato. I forbindelse med slutsedlen aftaler I også, om køber eller sælger skal ordne finansiering og forsikring, samt hvem der skal betale eventuel transport og søsætning samt udbetalingens størrelse. Slutsedlen er et bindende dokument, og juridisk set er der handlet, når slutsedlen er skrevet under.

Når båden er klar til overtagelse, laves købekontrakten. Inden du skriver under på den, skal du dog sikre dig, at alt udstyr er til stede, for købekontrakten er også en kvittering for modtagelsen. Den underskrevne købekontrakt udløser købesummen eller finansieringen af den, og samtidig skal forsikringen være bragt i orden.

Krav om registrering af fritidsbåd er kun gældende for både med en bruttotonnage på 20 eller derover. Mindre både kan dog registreres på ejerens begæring.

Skal du have foretaget en CE-mærkning af din fritidsbåd?

Det er vigtigt, at du tjekker, om din fritidsbåd har et CE-mærke. CE-mærket er din sikkerhed for, at båden lever op til EU's standarder. Uden mærket kan du få problemer med forsikringen, hvis der sker et uheld, ligesom det kan være svært at sælge båden videre.

Har du overvejet radio om bord?

Din sikkerhed til søs kan afhænge af, om du kan kommunikere med omverdenen. Læs mere om radio i fritidsfartøjer her.

Fritidssejleruddannelse

Alt afhængig af hvilken fritidsbåd du har købt, skal du muligvis have en fritidssejleruddannelse. Du kan læse mere om uddannelserne her.

Yderligere links:

 Kontakt

Kontakt

Sikre skibe
Sikre skibe
+45 72 19 60 17