1. Introduktion til puljen
Her er det muligt at downloade en ledelses- og de minimis-erklæring, hvis det ikke er en tegningsberettiget person eller en medarbejder, der er bemyndiget hertil med en fuldmagt , som udfylder ansøgningsblanketten. Denne skal i så fald uploades senere i ansøgningen.
2. Virksomhedens oplysninger
Virksomheden
Oplysninger om jeres virksomhed vil automatisk blive trukket fra CVR-registeret, når I indtaster virksomhedens CVR-nummer.
I ansøgningsblanketten skal I også indtaste kontaktoplysninger på den person, som Søfartsstyrelsen kan tage fat i, såfremt der er problemer med eller opklarende spørgsmål til ansøgningen.
Branche
Her skal I angive, hvilken branche inden for den maritime sektor, virksomheden tilhører. Der er mulighed for at vælge flere svar.
I skal med få ord uddybe virksomhedens hovedaktivitet for at vise tilknytningen til den maritime branche.
Flere CVR-numre tilknyttet virksomheden siden 2017?
En virksomhed forstås ved en privatretlig juridisk person eller personligt ejet virksomhed herunder foreninger, fonde og selvejende institutioner, som er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Alle enheder, som ifølge loven og i praksis kontrolleres af én og samme enhed, betragtes som én virksomhed.
Hvis jeres virksomhed pr. d.d. eller i løbet af reference- eller kompensationsperioden (se nedenfor) har haft andre CVR-numre tilknyttet fx pga. virksomhedsfusion, -spaltning eller -overdragelse, så beder Søfartsstyrelsen jer oplyse dette.
3. Kompensation
Hvordan beregnes kompensationsbeløbet
Under dette punkt skal I indtaste oplysninger for omsætningstabet, som I søger kompensation for. I kan ansøge om kompensation for omsætningstab fra perioden 1. januar 2020 frem til og med ansøgningstidspunktet, og som ikke er godtgjort på anden vis.
Omsætningstabet, som der kan søges kompensation for, beregnes ud fra det konkrete tab i omsætning for virksomhedens dokumenterbare økonomiske aktiviteter i løbet af kompensationsperioden. Det er afgrænset således, at der er tale om økonomiske aktiviteter der er direkte eller indirekte relateret til Storbritannien generelt, og ikke virksomhedens samlede omsætningstal. Disse afgrænsede omsætningstal for kompensationsperioden sammenlignes med omsætningstallene fra referenceperioden. Kompensationsperioden udgør regnskabsårene 2020 og 2021, og referenceperioden udgør regnskabsårene 2017, 2018 og 2019, eller så langt tilbage som virksomhedens regnskaber går.
I skal kunne dokumentere, at virksomheden har tabt omsætning, der er relateret til det britiske marked, og gennem regnskabstal kunne understøtte dette med sikkerhed. Med det menes, at det er virksomhedens ansvar at bevise, at omsætningstabet skyldes Brexit.
En virksomhed der har økonomiske aktiviteter med Storbritannien (i følgende afsnit kaldet ”hovedvirksomheden”) og som har fået færre ordrer på grund af Brexit, kan forventes også at handle mindre med underleverandører. Derfor kan disse underleverandører, der har direkte dokumenterbare omsætningstab vedrørende handel med en anden maritim virksomhed på grund af Brexit, kan ligeledes søge kompensation.
For begge typer virksomheder skal det i dokumentationen klart fremgå, at der er tale om omsætningstab pga. Brexit og ikke, at omsætningstabet fx skyldes;
almindelig markedskonkurrence,
tab af omsætning pga. fx COVID-19 nedlukninger,
at virksomheden selv har haft problemer med fx materialeleverancer, og af den årsag har mistet omsætning,
at anden type af lovgivning, fx regulering af fiskekvoter, told- eller handelsbarriere uden for Storbritannien, o.l., har forårsaget omsætningstabet,
at omsætningstabet med rimelighed kunne være undgået,
samt alle andre tænkelige scenarier for omsætningstab der ikke skyldes Brexit.
For underleverandører er det yderligere en forudsætning, at omsætningstabet ikke skyldes;
at ”hovedvirksomheden” har ændret i sin produktportefølje og derfor ikke har samme købsmængde fra underleverandøren som før.
Er dette ikke muligt, kan der ikke bevilges kompensation.
Sådan dokumenterer I både nettoomsætningen for hele virksomheden og delregnskabet for de økonomiske aktiviteter relateret til Storbritannien
Først og fremmest skal de regnskaber, I lægger op, være nemt sammenlignelige på tværs af hinanden. Det faktiske omsætningstab skal let kunne udregnes som et tab i omsætning for kompensationsperioden sammenlignet med referenceperioden.
Nettoomsætning (hele virksomheden):
Her skal I indtaste, afrundet til hele danske kroner, hvad nettoomsætningen har været. Dette kan normalt hentes direkte fra årsopgørelsen eller årsregnskabet.
Nettoomsætningen er et udtryk for virksomhedens samlede salg eksklusiv moms, afgifter og skat. Ifølge årsregnskabsloven[4] defineres nettoomsætningen som:
"Salgsværdien af produkter og tjenesteydelser m.v., der henhører under selskabets ordinære aktiviteter med fradrag af prisnedslag, merværdiafgift og anden skat, der er direkte forbundet med salgsbeløbet."
Det er altså ikke nok at angive bruttofortjenesten. Dette gælder især for virksomheder i regnskabsklasse B og C, som normalvis ikke er forpligtet til at oplyse nettoomsætningen.
Det er ikke et krav, at I får en revisor til at godkende oplysningerne, men det kan være en hjælp i sagsbehandlingen.
Opgørelse af omsætningen specifikt for virksomhedens økonomiske aktiviteter relateret til Storbritannien:
I skal kunne udspecificere, hvad omsætningen for virksomhedens direkte eller indirekte økonomiske aktiviteter med Storbritannien er.
Dette kan dokumenteres ved at udvælge kontolinjer og/eller dimensioner fra regnskabet fx opgørelser på specifikke markeder eller kundegrupper, som dokumenterer omsætningen relateret til Storbritannien.
På baggrund af disse omsætningstal vil Søfartsstyrelsen beregne omsætningstabet. Det er kun på baggrund af disse tal, at kompensationsbeløbet udregnes.
Forskudte regnskabsår?
Har jeres virksomhed et regnskabsår, som ikke følger kalenderåret, dvs. et regnskabsår som f.eks. løber fra den 1. april til den 31. marts, eller fra den 1. oktober til den 30. september, så skal I opgøre jeres omsætningstal relateret til Storbritannien i kvartaler for regnskabsåret, der løber fra 2019 til 2020 og altså krydser datoen den 1. januar 2020.
Her ses et eksempel på kvartalsopgørelse af regnskabsåret, som krydser den 1. januar 2020:
Eksempler på, hvordan din virksomhed kan dokumentere relationen til Brexit
Det er afgørende for at kunne søge kompensation gennem den maritime omstillingspulje under Brexit-reserven, at der er tale om omsætningstab alene på grund af Brexit. Derfor skal I under punkt 3.3 beskrive med tekst, hvordan regnskabstallene indsat og uploadet tidligere (under 3.1-2) er relateret til Brexit.
Som supplement til doku¬mentation for det faktiske omsætningstab er der også behov for egentlige forklaringer på omsætningstabet. Der er forskellige måder, dette kan dokumenteres på, og ne¬denfor er der angivet nogle eksempler på dette:
Annullerede/opsagte kontrakter : Er der dokumentation for, at en aftale ikke er ble-vet fornyet eller afbrudt som følge af Brexit (evt. force majeure), er dette en form for dokumentation, der forklarer årsagen til omsætningstabet.
Ubetalte fakturaer : Der kan være mange årsager til, at fakturaer ikke bliver betalt, men opsagt samarbejde som følge af Brexit kan være en af dem, hvilket gør ubetalte fakturaer til en mulig forklaringskilde.
Mailkorrespondancer både interne og eksterne : Skriftlig kommunikation, der viser, at et samarbejde ikke kan fortsætte på grund af Brexit, vil kunne fungere som supplement til dokumentation for omsætningstab. Dette gælder både kommunikation med samarbejdspartnere og mellem medarbejdere i virksomheden.
Interne notater/anden dokumentation : Al form for skriftlig dokumentation, der forklarer ændringer i omsætning, kan potentielt bruges som dokumentation.
Årsberetninger fra generalforsamlinger.
Pressemeddelelser både egne og fra samarbejdspartnere .
Interne notater/anden dokumentation : Al form for skriftligt materiale, der påvi¬ser ændringer i omsætning, kan potentielt bruges som dokumentation.
Brancheanalyser, artikler og andre nyhedsressourcer : Disse ressourcer kan være med til at underbygge argumentet om, at tabet af omsætning skyldes markedsændringer som resultat af Brexit.
Listen er ikke udtømmende.
Et krav til dokumentationen er, at den skal være årsagsforklarende, dateret og det tydeligt skal fremgå, hvem der er afsender og modtager. Uddybende forklaringer til dokumentationen vil derfor kunne gavne ved behandling af ansøgningerne.
4. Beskrivelse af midlernes anvendelse
Pengene fra Brexittilpasningssreserven bliver tildelt for at understøtte virksomheder i den maritime sektor med at modvirke de negative konsekvenser af Brexit og for at hjælpe i omstillingen til nye markeder. Dette kan fx være deltagelse i messer eller støtte til undersøgelser eller konsulenttjenester, der er nødvendige for at lancere et nyt eller eksisterende produkt eller service på et nyt marked (dog ikke direkte eksportstøtte).
Søfartsstyrelsen beder jer derfor forklare, hvad pengene fra den maritime omstillingspulje tænkes at gå til i jeres virksomhed, eller beskrive initiativer som jeres virksomhed allerede har igangsat efter 31. januar 2020.
5. Forventede effekter af midlerne
Søfartsstyrelsen beder jer vurdere i hvor høj grad en kompensation fra den maritime pulje vil hjælpe jeres virksomhed inden for hver af de tre parametre:
at styrke virksomhedens omstilling til nye markeder,
at fastholde og øge virksomhedens langsigtede vækst og beskæftigelse, samt
at styrke virksomhedens bæredygtige omstilling og klimaindsats.
Dette gøres ved at angive i en skala fra ”I meget høj grad” til ”Slet ikke”, hvordan midlerne vil opfylde de ovenstående parametre.
Derudover kan ansøgeren uddybe med egne ord, hvordan tilskuddet vil gavne virksomheden.
6. Tro og love-erklæringer
Ansøger er ansvarlig for, at alle afgivne oplysninger er korrekte. Derudover skal ansøgeren erklære:
at virksomheden har tabt omsætning på grund af Brexit,
at omsætningstabet ikke bliver dækket af andre kilder, fx puljer, programmer (også kaldet dobbeltfinansiering), og
at der søges om en skattepligtig støtte, og at ansøger skal overholde de minimis-reglerne.
BEMÆRK : der gælder de almindelige strafferegler i tilfælde af, at der bliver afgivet urigtige eller vildledende oplysninger samt, hvis betydelige oplysninger tilbageholdes. Her vil vi henvise til bekendtgørelsen for denne pulje samt straffelovens 5. kapitel.
Derudover er det et krav, at det er en tegningsberettiget eller en på vegne af den tegningsberettigede, der udfylder ansøgningen ved hjælp af ledelseserklæringen.
Dobbeltfinansiering
Ved ansøgning til den maritime omstillingspulje skal I som virksomhed erklære på tro og love, at I ikke søger om dækning af omsætningstabet via andre kilder fx puljer, programmer, osv. (dobbeltfinansiering). Dette udelukker ikke, at en ansøger kan søge om støtte ved mere end én pulje, men det samme omsætningstab kan kun kompenseres én gang.
Hvis virksomheden får dækket sit omsætningstab fra flere kilder, har virksomheden pligt til at indberette dette til myndighederne, og tilbagebetale uretmæssigt bevilligede og udbetalte beløb.
7. De minimis-, SMV- og ledelseserklæring
De minimis-erklæring
Kompensation gennem denne pulje ydes som de minimis-støtte [5] . Ifølge reglerne om de minimis-støtte kan en virksomhed over en periode på tre år modtage op til 200.000 EUR. Hvis virksomheden er koncernforbundet, kan koncernen tilsammen modtage højest 200.000 EUR i de minimis-støtte. For primærproducenter i henholdsvis Landbrugssektoren og Fiskeri- og akvakultursektoren gælder der dog andre de minimis-støtte-lofter. I kan læse mere herom nedenfor.
Under dette punkt skal I oplyse, om virksomheden har modtaget de minimis-støtte inden for de seneste tre regnskabsår.
Har jeres virksomhed ikke modtaget de minimis-støtte inden for de seneste tre regnskabsår, skal I blot svare ’Nej’ og fortsætte til næste afsnit om ledelseserklæring.
Hvis I derimod har modtaget støtte som de minimis-støtte fra andre ordninger i indeværende eller de to forudgående regnskabsår, skal I for hvert af disse oplyse følgende:
Dato for hvornår minimis-støtten blev givet.
Beløbet I har modtaget i støtte (kr.).
Under hvilken ordning støtten er givet.
Af hvilken myndighed der er givet de minimis-støtte.
Det vil som udgangspunkt tydeligt fremgå af eventuelle tilsagns- og/eller udbetalingsbreve, hvis støtten er givet som de minimis-støtte.
Særligt i forhold til virksomheder med primærproduktion i Landbrugssektoren og Fiskeri- og akvakultursektoren
Hvis jeres virksomhed beskæftiger sig med primærproduktion under Landbrugssektoren og/eller Fiskeri og akvakultursektoren, skal I være opmærksomme på, at der gælder andre lofter for de minimis-støtte [6] .
Det gør sig i den forbindelse gældende, at enkelte virksomheder i Landbrugssektoren maksimalt kan modtage 20.000 EUR i de minimis-støtte over en periode på tre regnskabsår, mens enkelte virksomheder i Fiskeri- og akvakultursektoren maksimalt kan modtage 30.000 EUR i de minimis-støtte over en periode på tre regnskabsår.
Er virksomheden en SMV?
I skal her erklære, hvorvidt jeres virksomhed falder inden for virksomhedskategorien små- og mellemstore virksomheder (SMV). SMV’er er virksomheder som:
beskæftiger under 250 personer og
har en årlig omsætning på højst 50 mio. EUR og/eller
har en samlet årlig balance på højst 43 mio. EUR [7] .
BEMÆRK: det er ikke et krav, at virksomheden er en SMV for at søge denne pulje.
Ledelseserklæring
For at være berettiget til kompensation fra puljen, skal ansøgningen indsendes af en tegningsberettiget, eller vedlægges en ledelseserklæring.
Hvis det er en tegningsberettiget i virksomheden, der indsender ansøgningen, erklærer denne sig på ledelseserklæringen i ansøgningsblanketten.
Hvis ikke det er en tegningsberettiget, der udfylder ansøgningsblanketten, skal I downloade en skabelon til ledelseserklæring, som skal udfyldes af en tegningsberettiget og uploades i blanketten. Bemærk at man som tegningsberettiget i den sammenhæng giver fuldmagt til den person, som udfylder ansøgningsblanketten på vegne af tegningsberettigede, således er det tegningsberettigede, som har ansvaret for ansøgningens indhold. Det fulde navn for den person, som udfylder ansøgningen, skal fremgå af erklæringen.
8. Opsummering
Læs opsummeringen af jeres ansøgning grundigt igennem, inden I trykker ’Send’.
Efter I har indsendt ansøgningen, vil en kopi af den udfyldte ansøgningsblanket blive sendt til virksomhedens Digitale Postkasse.
[4] https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/838
[5] Kommissionens forordning (EU) nr. 1407/2013 af 18. december 2013 , senest ændret ved Kommissionens forordning nr. 2020/972 af 2. juli 2020 .
[6] Kommissionens forordning (EU) nr. 316/2019 af 21. februar 2019 (landbrugssektoren) og Kommissionens forordning (EU) nr. 717/2014 af 27. juni 2014 (fiskeri)
[7] Brugervejledning til definitionen af SMV’er