Det vil være en stor fordel, hvis dit rederi sørger for en bevidst styring af alle kemikalieindkøb og på forhånd sikrer sig, at produkterne ikke indeholder kræftfremkaldende stoffer.
Et kræftfremkaldende stof kan ofte - uden problemer - erstattes med et ufarligt eller i hvert fald mindre farligt stof. Hvis dette er tilfældet, skal det pågældende stof erstattes. Hvis dette i specielle tilfælde ikke kan lade sig gøre, skal det skriftligt begrundes over for sikkerhedsorganisationen.
Hvis det er nødvendigt at anvende et kræftfremkaldende stof eller materiale, eller hvis det kræftfremkaldende stof udvikles ved en arbejdsproces, skal der altid udarbejdes en skriftlig arbejdspladsvurdering. Sikkerhedsorganisationen skal inddrages i arbejdet.
Arbejdspladsvurderingen skal sikre, at du ikke bliver udsat for påvirkning fra kræftfremkaldende stoffer. Det betyder, at der skal anvendes arbejdsmetoder, der udelukker eller begrænser forureningen mest muligt - i specielle tilfælde skal arbejdet foregå i et lukket system. Stoffet hydrazin, der tidligere i nogle skibe anvendtes som tilsætning til kedelvandet er nu forbudt.
Hvis man skal arbejde med kræftfremkaldende stoffer, er der også generelle krav til bl.a. mærkning af affald og til alarm på ventilationsanlæg.
Der gælder særlige regler for arbejde med asbest - disse regler fremgår af Kræftforskriftens bilag 2 og 3.
Søfartens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet eksempler på konkrete arbejdspladsvurderinger for kræftfremkaldende stoffer. Dem kan du bruge som inspiration, når din sikkerhedsorganisation skal i gang.
Hvis du har spørgsmål kan du kontakte:
- Søfartens Arbejdsmiljøråd på tlf. 33 11 18 33
- Fiskeriets Arbejdsmiljøråd på tlf. 75 18 05 66