I dag fejrer vi Afmærkningens Dag 2022

01-07-2022

Søfartsadministrationer over hele verden markerer i dag, d. 1. juli, den internationale dag for farvandsafmærkning.

Videoen af Tunø Fyr er filmet med vores drone, som vi bl.a. bruger i forbindelse med vedligeholdelsesopgaver til at føre tilsyn med fyrtårnenes høje facader.
Videoen af Tunø Fyr er filmet med vores drone, som vi bl.a. bruger i forbindelse med vedligeholdelsesopgaver til at føre tilsyn med fyrtårnenes høje facader.

Fyrene i Danmark har mange udformninger og indimellem sjove placeringer i landskabet langs kysterne.

For nylig var Søfartsstyrelsen forbi Tunø Fyr for at føre tilsyn med fyrets stand. Tunø Fyr er specielt, fordi det er det eneste fyr i Danmark, som er placeret i et kirketårn. I gamle dage var præsten også fyrmester, hvorfor det var en meget fortalt vits, at ”på Tunø sover præsten med fyrmesterens kone”.

Fyret blev indrettet i kirketårnet i 1801, og i 1906 blev tårnet forhøjet, så flammehøjden i dag er 31 meter over havet. Som man måske kan fornemme i videoen ovenfor, så vejleder fyret skibene som vinkelfyr med hvide, røde og grønne vinkler. De hvide vinkler, som markerer flere sejlrender rundt om Tunø, kan lyse 12 sømil med en formørkelse hvert femte sekund. Fyrkarakteren for Tunø Fyr ses derfor med forkortelsen Oc.WRG.5s i søkortet.

Med Tunø Fyr som eksempel markerer Søfartsstyrelsen i dag Afmærkningens Dag. Afmærkningens Dag er indført af den internationale sammenslutning af søfartsmyndigheder på afmærkningsområdet, IALA, med det formål at gøre opmærksom på den maritime afmærknings betydning i forhold til sejladssikkerhed og beskyttelse af havmiljøet.

Fakta

  • Internationalt markeres dagen under navnet World Aids to Navigation Day (WAtoN Day).
  • Dagen blev afholdt første gang i 2019 og er en årligt tilbagevendende begivenhed d. 1. juli.
  • Hovedbegivenheden vil i år finde sted i havnebyen Burgas i Bulgarien.