Dansk initiativ baner vejen for brug af digitale beviser i søfarten

23-06-2023

FN's søfartsorganisation IMO har for kort tid siden vedtaget internationale regler for anvendelse af digitale beviser for søfarende. Dermed er vejen banet for fremtidig brug af digitale beviser på tværs af kloden.

I 2021 lancerede Søfartsstyrelsen verdens første digitale beviser til søfarende. Søfartsstyrelsens arbejde med at udvikle og udbrede digitale beviser til de søfarende startede dog allerede i 2019 med et pilotprojekt, hvor MUMBAI MÆRSK som det første skib nogensinde sejlede på sin rute fra Aarhus mod havne i Europa, Afrika og Asien udelukkende med digitale beviser om bord. Tilbagemeldingerne fra turen var meget positive. På den baggrund startede arbejdet med at ændre STCW-konventionen, hvilket netop er blevet vedtaget i IMO.

De nye regler træder i kraft i 2025. Søfartsstyrelsen vil inden længe gå i gang med at forberede, at der udelukkende kan anvendes digitale beviser, så søfarende ikke længere skal have beviser i fysisk form.

Som søfarende er det muligt at få adgang til en digital kopi af dine beviser via services.dma.dk, hvor Søfartsstyrelsens app også kan downloades.

Kontakt

Søfartsstyrelsen