Fritid og erhverv deler sikkerhedsansvaret

10-04-2025

Når påsken begynder, sættes lystfartøjerne i vandet. Det betyder også, at perioden med trængsel i de danske farvande nærmer sig.

Godt sømandsskab er alles ansvar – både erhverv og fritid. For selvom du har retten på din side, er det for alle på vandet vigtigt med godt sømandsskab. Det handler om at gå af vejen for dem, som ikke kan gå af vejen for dig.

Man kan godt være den mindste og alligevel den stærkeste i forhold til omgivelserne. Det stærkeste fartøj er nemlig det med den bedste manøvremulighed – og i de indre danske farvande vil det oftest være fritidsfartøjet.

Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd siger:

Vi ser rigtig mange fritidsfartøjer i de danske farvande, og det giver øget trængsel derude. Derfor har fritidssejlerne et særligt ansvar. Det er meget nemmere at manøvrere i et mindre fartøj, som ikke stikker dybt. Det handler også om ansvaret for sig selv. Erhvervsskibene er så store, at de ikke nødvendigvis kan se dig.

Fritidsfartøjer kan bidrage til sikkerheden ved at holde tilbage for den trafik, som kun kan sejle i sejlrenderne. I de snævre danske farvande kan det være umuligt for de store erhvervsskibe at flytte sig.

Derfor skal fritidssejlere være særligt opmærksomme på den øvrige skibstrafik. Martin Wagner siger:

Flere steder, som i for eksempel Storebælt og Øresund, kan et stort erhvervsfartøj ikke flytte sig. Det gode er, at man altid kan regne med, at de store skibe sejler i sejlrenderne. De kan nemlig ikke være andre steder.

Hvis man som fritidssejler skal krydse en sejlrende eller et erhvervsskibs rute, skal man altid krydse vinkelret på sejlrenden. Og så er det god stil at krydse bag om det store fartøj.

Der er mange gode råd til den sikre færden på havet for fritidssejlere. Men sikkerheden til søs i de danske farvande er også erhvervsfartøjernes ansvar. Det handler særligt om behørigt udkig, sikker fart, faren for sammenstød og forhåndsreglerne for at undgå sammenstød.

Man kan godt sige, at det er godt sømandsskab, når fritidssejlerne viger. Men når man befinder sig om bord på et erhvervsfartøj, skal man stadig manøvrere sikkert gennem de danske farvande og holde øje. Og så kan man, hvis et fritidsfartøj er til fare for sejladsen, signalere til fartøjet, fortæller Martin.

Kontakt

Søfartsstyrelsen

Kontakt

Søsportens Sikkerhedsråd